Historia & ambition

Vi slog upp portarna för restaurang Ella i kyrkbacken på valborg 2011. Namnet Ella har krogen fått efter min mor som jag har jobbat med hela mitt liv. Hon har ständigt varit min motivationskälla och en person jag sett upp till. Redan när jag var liten och började jobba i mina föräldrars restaurang visste jag att när jag en gång skulle öppna den restaurang som för mig skulle betyda mest, så visste jag att jag ville döpa den efter den person som betytt mest för mig nämligen min mor Ella.

Tidigare drev jag Wärdshuset Gamlegård i Helsingborg i tio år tillsammans med mina föräldrar. När vi sålde wärdshuset 2010, så började planerna på ett nytt projekt och när båtklubben ville sälja sina bodar i kyrkbacken så var beslutet lätt att ta. Efter att helrenoverat bodarna både in och utvändigt och byggt om entrén slog vi upp portarna vid valborg 2011.

Vi har ständigt ett mål att utvecklas och ge er alla nya fina upplevelser både matmässigt och som helhet med goda drycker och en fin miljö. 2015 kom vi också med i White guide, en utmärkelse vi i hela teamet är mycket stolta över. Även i 2016-17 års White guide finns vi med och i årets guide har vi klättrat rejält och finns nu i kategorin Mycket God Klass, detta är vi givetvis jättestolta över och är ett bevis på att vi jobbar i rätt riktning.

Nytt för i år är att vi nu under säsong 2016 kommer att ändra om i vårt upplägg om hur en middag hos oss bör se ut enligt oss och därför kommer vi att ha ”satta” menyer under hela säsongen. Vi kommer att ha en middagsupplevelse som är på 3-4 rätter som vi valt att kalla lilla smakmenyn och sedan en större helkvällsmeny med ca. 8-10 rätter som får namnet Ellas smakmeny. Detta för att kunna lägga helt fokus på att ge er en helhetsupplevelse där smakerna i de olika rätterna samspelar och ger en bättre middagsupplevelse. Givetvis så kommer man fortfarande kunna komma in och äta bara en huvudrätt. Vi kommer också alltid ha en vegetarisk tre rätters meny. Vi vill ju givetvis att alla skall trivas hos oss. Nedan finner ni också vår målsättning och löfte till er.

Vår målsättning har hela tiden varit att kunna servera nyfångade fisk och skaldjur under hela sommarhalvåret. Till vår hjälp har vi duktiga lokala grönsaksproducenter och yrkesfiskaren Torbjörn Alm som levererar nyfångad fisk direkt från Öresund. Vårt mål är att försöka använda oss av så närproducerat som möjligt och i möjligaste mån av ekologiska eller KRAV odlade råvaror. Här har vi nu under åren fått fina kontakter med våra Skånska och Svenska bönder och odlare som levererar till oss under säsongen. När vi använder oss av produkter som kommer längre ifrån, så är vi mån om att dessa kommer från hållbara bestånd och är fiskade eller odlade på ett sätt som så lite som möjligt påverkar vår miljö. Vi hoppas ju självklart att våra framtida generationer också skall kunna njuta av nyfångad fisk och närproducerat.

Hjärtligt välkomna till oss i Kyrkbacken!

/Henrik Ljungqvist